søndag 4. september 2011

Norge har statistikken med seg mot Danmark!

I forkant av det viktige EM-kval.oppgjøret borte mot Danmark, kan det være interessant å ta en titt på Drillos bortestatistikk. Siden Drillo startet på sin andre periode i 2009 har vi spilt disse bortekampene:

Tyskland 0 : 1 Norge
Sør-Afrika 2 : 1 Norge
Makedonia 0 : 0 Norge
Island 1 : 1 Norge
Sveits 0 : 1 Norge
Slovakia 0 : 1 Norge
Island 1 : 2 Norge
Kypros 1 : 2 Norge
Kroatia 2 : 1 Norge
Irland 1 : 2 Norge
Portugal 1 : 0 Norge

K: 11 S:6 U:2 T: 3 MF: 12-9 P: 21

Poengsnitt p/k: 1,91
Scoringssnitt p/k: 1,1 for og 0,82 imot.

Vi står altså med 6 seiere, 2 uavgjorte og 3 tap på totalt 11 bortekamper. Det gir i snitt 1,9 p pr kamp. Vi scorer relativt få mål (1,1 pr/kamp), men er tilsvarende svært gode denfensivt. Å slippe inn 0,8 mål pr bortekamp er et godt snitt! Kun Sør-Afrika og Kroatia har scoret 2 mål på oss. Svært mye tilsier at det blir en målfattig kamp i Parken, og sjansen for at det blir scoret mer enn 3 mål er nesten fraværende. Norge har på sin side scoret i hele 9 av de 11 oppgjørene. og holdt nullen i 4 av dem.

Av kamper jeg anser som "omtrent" like vanskelige som Danmark i Parken, vil jeg nevne: Tyskland, Sør-Afrika, Sveits, Slovakia, Krotia og Irland. Vi har riktignok tradisjonelt slitt svært mot Island, men jeg føler det blir feil å ta med et lag som er rangert som nr ca 120 i verden. Sør-Afrika tar jeg med fordi det var en meget vanskelig kamp, med tøft underlag og en ekstrem temperaturforskjell fra Norge. Sveits og Slovakia har vært gode de siste årene og har også deltatt i mesterskap. Slovakia nådde 8-dels nylig i VM. Irland er kanskje litt enklere i Dublin enn Danmark i Parken, men de har gode enkeltspillere og var faktisk meget gode mot Norge. Kroatia er ikke så gode som på 90-tallet, men de fortjener også å bli tolket som "like vanskelig" som Danmark.

I de 6 nevnte kampene har vi 4 seiere og 2 tap, med 7-5 i målforskjell. En kan naturligvis diskutere hvorvidt treningskamper kan sees på som en viktig faktor i denne statistikken, ettersom de spilles uten det samme alvoret som i kvalik. Men jeg mener likevel at man da må sette seg inni hver enkelt kamp. Sør-Afrika var tøff pga varmen og det faktum at vi generelt spiller mindre mot afrikanske land enn europeiske. Tyskland hadde fullsatte tribuner og var helt tydelige på at de tok denne kampen på alvor. De stilte også med sitt beste mannskap. Sveits og Slovakia tar også privatkamper på alvor - noe resultatene deres viser. Derfor har de også havnet relativt høyt på rankingen. Kroatia slo oss og var best. Irland er kanskje litt enklere enn Danmark, men ikke basert på spillet de viste mot oss. Det var marginer som reddet oss i den kampen.

Oppsummering: Sjansene for poeng i Parken må åpenbart sies å være høye. Skulle man bruke alle kampene for å regne ut sannsynligheten tilsier den at vi tar poeng i 8 av 11 kamper. Dvs i 72 % av kampene! I kampene som kan anses som like vanskelige som Danmark er utvalget bare 6 kamper, og det er neppe representativt, men det forteller at vi tar poeng i 4 av 6 kamper (67%).

Ettersom dette er en spesielt viktig kamp, mellom to nabonasjoner, kan man ikke utelukkende stole på statistikk. Men én ting er sikkert: kampen blir jevn, og Norge har en liten fordel i at de klarer seg med uavgjort. Sjansen for U/B er i mine øyne høyere enn 50 %, sannsynligvis rundt 60 %.

1 kommentar:

  1. Og sjansen for B er kanskje større enn for U, i og med at Danmark mer eller mindre *må* vinne (de kan ikke gamble på å slå et Portugal, som må ta poeng). Dette vil gi kontringsmuligheter etterhvert som kampen skrider fram og danskene blir mer og mer desperate.

    SvarSlett