tirsdag 8. mars 2011

Kvinnedagen!

Idag, 8.mars, er det altså "Den Internasjonale Kvinnedagen". Dagen hvis overordnede mål er å fremme likestilling. Wait...what? Likestilling? Kvinnedagen har lite med likestilling å gjøre. Kvinnedagen handler om å rise menn og rose kvinner. I den rekkefølgen. Men hva har menn med Kvinnedagen å gjøre? Jo, kvinnedagen eksisterer naturligvis fordi menn undetrykker kvinner. Hvorvidt denne undertrykkelsen faktisk finnes i dagens Norge kan nok diskuteres, men på verdensbasis bør det ikke være tvil om at kvinner kommer dårlig ut, spesielt i de mest religiøse og fattige landene.

Nå vet jeg ikke hvordan denne "kvinnedagen" feires i andre land, men jeg tar gjerne et opprør med hvordan den "feires" i vårt kjære Norge. For bør ikke likestilling stå på agendaen? I praksis handler Kvinnedagen om at menn er pliktige til å vise respekt og gi komplimenter til det motsatte kjønn. Ikke bare det, men kvinnene har til og med laget retningslinjer for hvordan vi skal oppføre oss:

Nettavisen (http://www.side3.no/article3106176.ece) har idag en artikkel der sexolog Kjersti Antonsen, nærmest i detaljform, beskriver hvordan vi menn er og hvordan vi skal gå fram for å behandle kvinner med respekt gjennom komplimenter: "mange menn glemmer å si disse små, viktige ordene. Og vi tenker at én gang i året er bedre enn ingenting" og "Mange menn kan slite litt med å finne de rette ordene, og det er ikke sikkert at Hollywood-filmer vil være den riktige kilden heller." Ja, på Kvinnedagen, hvor likestilling bør være "snakkisen", så benytter heller kvinner å fokusere på hvor tamme menn er til å gi komplimenter og forsøker å veilede oss til å oppføre oss bedre. For hør: vi gir tross alt bare komplimenter én dag i året, og det etter at Kjersti Antonsen har forklart oss hvordan vi skal gjøre det. I tillegg har vi et snevert ordforråd (vi er jo tross alt bare menn), så de av oss som forsøker seg på et kompliment på de 364 andre dagene i året, de ender opp med en Hollywood-klisjé som kvinnene ikke vil ta imot.

I Somalia blir kvinner som har sex utenfor ekteskapet (frivillig eller ufrivillig!) steinet til døden. I Norge får kvinner Hollywood-komplimenter fra sin dårligere halvdel. Tomato tomato? Jeg har ingen problemer med å respektere hverken kvinner eller Kvinnedagen, men her har de feil fokus. Å belære menn i respekt og koplimenter virker ikke bare mot sin hensikt, da kvinnene setter seg på den høye hesten som vi menn er kjent for å sitte på resten av året, men det er også et direkte hån mot kvinner som faktisk blir undertrykte. Kvinner som tvangsgiftes, kvinner som må skjule 98% av kroppen sin for offentligheten, kvinner som jobber ræva av seg for å tjene til dagens porsjon matris, kvinner som blir henrettet for de mest absurde grunner. I det hele tatt finnes det mye grums og faenskap angående kvinneundetrykkelse, men norske kvinner er neppe blant de berørte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar